Atelier LOKAAL

Onderweg voor kunsteducatie

Workshop in verbinding

In een inspirerende omgeving waarin natuur centraal staat organiseren Annemarie Scholten en Ina Verkaik een dag-workshop onder de naam “de verbinding

Een workshop waarbij kunst wordt ingezet om de verbinding te leggen tussen zien en voelen. Tijdens de workshop maakt u kennis met de expertise van beide docenten. Ina is kunstenaar en kunstdocent. Annemarie is energetisch therapeut en yogadocent. Alle zintuigen staan deze dag centraal. Door te kijken naar kunst word je gevoel aangeraakt. Met het toepassen van de werkvorm opstellingen wordt het gevoel zichtbaar.       

Aan het eind van de dag ga je naar huis met meer inzicht en twee kunstwerken waarvan één op schilderdoek. 

 

 

Data

Donderdag 24 september  2020

Tijd

9:30 – 16:30

Locatie

Hoeve Maria, Zuidbroek 147, 2861 LL Bergambacht

Prijs

€125,- inclusief koffie, thee, lunch en materiaal

Contact

Annemarie 06 4347734 info@annemariescholten.nl

Ina              06 14105575 info@atelierlokaal.nl

I

Lessen online

Nieuwe tijden geven nieuwe mogelijkheden.

Begin januari brak ik mijn voet. Daar begon voor mij de vraag, hoe ga ik nu lesgeven. Rijden in mijn mobiele atelier was geen optie. Vandaar dat ik bij mij thuis aan tafel les gaf aan groepjes van maximaal vier personen. Ik mailde iedereen een inspiratieblad met een opdracht door waarmee iedereen zelf op eigen wijze thuis aan de slag ging. Bij de kleine bijeenkomsten in mijn thuisatelier bespraken we de gemaakte werken en  kreeg ieder aan de hand daarvan een persoonlijke vervolgopdracht mee. Daarnaast sloot ik het lesuur af met een inspiratiemoment met betrekking tot een kunstenaar of materiaal. En nu het coronavirus ons dwingt om thuis te blijven is het een kleine stap om deze werkwijze per persoon door te zetten online. 

Iedere vier weken werken we vanuit een vast thema. Het thema van waaruit we momenteel werken is: "Less is more". Daar heb ik inspiratiebladen bijgemaakt die je in de bijlage kunt vinden. Wanneer je met dit thema aan de slag wil, stuur ik je via de app een filmpje toe waarbij ik dit onderwerp toeligt en je een opdracht geef. Met deze opdracht ga jij aan de slag, en zodra je deze gemaakt hebt stuur je mij het resultaat toe plus een vraag hoe je verder wil/kan. Waar ik dan vervolgens weer op reageer met een werkblad of instruciefilmpje.  Mijn streven is om iedere week een opdracht te geven die je uit kan werken.  Maar dat is geen moeten, wil je sneller of op een rustiger tempo werken kan dit uiteraard ook.



Eén les staat voor mijn input en jouw reactie. Een volgende les is dan wederom mijn input en jouw reactie.  Vind je het leuk kan ik je plaatsen in een groepsapp van vaste tekenaars en schilders van Atelier Lokaal. Zolang als het coronavirus ons op afstand houdt, plaats ik in deze groepsapp iedere week een inspiratiemoment of een kleine opdracht aan de hand van een filmpje.  Het leuke hiervan is dat de resultaten in de app worden gedeeld zodat er ook wisselwerking blijft met andere cursisten.

Prijs per 4 online lessen is €78,-

Wil je meer informatie? mail naar info@atelierlokaal.nl of bel/app mij: Ina Verkaik 06 1410 5575

Lancering website cultuureducatie Krimpenerwaard

Woensdag 27 november is de website www.cultuureducatiekrimpenerwaard.nl feestelijk gelanceerd.

De website koppelt passende culturele activiteiten in de Krimpenerwaard voor scholen aan het aanbod dat culturele organisatie bieden. Zowel leerkrachten en directeuren van het primair onderwijs als een groot aantal culturele organisaties waren bij dit feestelijke moment aanwezig. Netty Breedveld, directeur van Obs Prinses Irene en Obs Flora uit Krimpen aan de Lek verrichte de openingshandeling aan de hand van een aantal kenmerkende woorden zoals: verbinden, borgen, ontwikkelen, verwoorden, kennis delen, ontmoeten, informeren en lanceren. Waarna initiiatiefneemsters van de website Isabella Dijkgraaf en Ina Verkaik het publiek uitdaagde op een verrassende wijze “out of the box” naar cultuureducatie te kijken.

Schilderen voor de samenloop voor hoop.

In samenwerking met bibliotheek Lekkerkerk organiseert Ina Verkaik twee schilderworkshops op vrijdagmiddag 17 mei. De gehele opbrengst van de workshops gaan naar de actie “Samenloop voor hoop” KWF kankerbestrijding.

 

Voor volwassenen vindt een workshop aquarel plaats op vrijdagmiddag 17 mei van 14:00 tot 15:00. Onderwerp van deze workshop is bloemen schilderen in aquarel.  Diverse paarse bloemen (kleursymbool van de loop) staan klaar om als onderwerp te worden geschilderd. Schilders ervaring is geen vereiste, het plezier staat voorop. Kunstdocente en kunstenares Ina Hoeneveld helpt u waar nodig. Eenieder gaat aan het eind van de workshop met een kunstwerk naar huis.  Kosten voor de workshop inclusief materiaalgebruik, koffie en een koekje zijn €12,50   Het is raadzaam u vooraf aan te melden bij info@atelierlokaal.nl

Voor kinderen vindt een workshop fantasiedieren tekenen en schilderen plaats op vrijdagmiddag 17 mei van 15:30 tot 16:30. De fantasie van de kinderen wordt geprikkeld door verhalen te delen en met de kinderen te onderzoeken hoe dieren in je fantasie er uit kunnen zien. Met behulp van collage, teken en schildermateriaal gaan de kinderen aan de slag. Kinderen vanaf 6 t/m 12 zijn van harte welkom om bij deze workshop aan te schuiven.  Kosten voor de workshop inclusief materiaalgebruik, en wat lekkers te eten en drinken zijn €10,-   Het is raadzaam uw kind vooraf aan te melden bij info@atelierlokaal.nl

Zomerschool schilderen geinspireerd door werk van Vincent van Gogh

Schilderlessen geïnspireerd door de kunstwerken van Vincent van Gogh

Vrijdagochtenden van 9:30 tot 12:00 in en om AC de Buurtschuur Tiendweg west 12W Lekkerkerk

Iedere les staat een ander kunstwerk van Vincent van Gogh centraal. Het onderwerp, kleurgebruik of werkwijze vormen een uitgangspunt voor een eigen werk. Tijdens de lessen worden vorm, toon, kleur en compositie behandeld. Er wordt gewerkt met houtskool en acrylverf. Gedurende de lessen krijgt u diverse aanwijzingen over het gebruik van materiaal en techniek. De lessen zijn exclusief materiaal en ondergrond. 

Prijs: €145,- voor 9 lessen of €17,50 per les.

De lessen zijn inclusief inspiratiemateriaal, koffie en thee. Exclusief materiaal. Tegen bijbetaling van 5 euro per les kunt u gebruik maken van het materiaal van het atelier. Aanmelden kan via de pagina http://www.atelierlokaal.nl/tekenen-en-schilderen/zomerschool1.html

Zomerschool beeldhouwen

Beeldhouwlessen geïnspireerd door bekende beeldhouwwerken uit de 20e eeuw.

Maandagmiddagen van 13:30 tot 16:00 in en om de zorgboerderij “De groene heul” Benedenheulseweg 17 te Stolwijk.

Iedere les staat een ander kunstwerk uit de 20e eeuw centraal. Het onderwerp, materiaalgebruik en werkwijze van het kunstwerk worden tijdens de les behandeld. Gekeken word wat hiervan is mee te nemen naar uw eigen werk. Beeldhouwen is een traag proces. U kunt zich laten inspireren door één van de aangegeven kunstwerken. Uiteraard staat het u ook vrij om eigen ideeën uit te werken.  Gedurende de lessen krijgt u aanwijzingen over vormgeving, het gebruik van materiaal en gereedschap. De lessen zijn exclusief materiaal. Inclusief gebruik gereedschap.  Wanneer u uw eigen gereedschap meeneemt raad ik u aan dit te merken.

Prijs: €145,- voor 9 lessen of €17,50 per les.

De lessen zijn inclusief inspiratiemateriaal, koffie en thee.

Exclusief materiaal. Aanmelden kan via de volgende pagina: http://www.atelierlokaal.nl/tekenen-en-schilderen/zomerschool3.html

Zomerschool schilderen geinspireerd door de Impressionisten

Schilderlessen geïnspireerd door de kunstwerken van de impressionisten.

Maandagmiddagen in juli en augustus van 13:30 tot 16:00 in en om de zorgboerderij “De groene heul” Benedenheulseweg 17 te Stolwijk.

Iedere les staat een ander kunstwerk van de impressionisten centraal. Het onderwerp, kleurgebruik of werkwijze vormen een uitgangspunt voor een eigen werk. Tijdens de lessen worden vorm, toon, kleur en compositie behandeld. Er wordt gewerkt met houtskool, aquarel en acrylverf. Gedurende de lessen krijgt u diverse aanwijzingen over het gebruik van materiaal en techniek. De lessen zijn exclusief materiaal en ondergrond.  
Prijs: €145,- voor 9 lessen of €17,50 per les.
De lessen zijn inclusief inspiratiemateriaal, koffie en thee. Exclusief materiaal. Tegen bijbetaling van 5 euro per les kunt u gebruik maken van het materiaal van het atelier.

Aanmelden kan via de pagina http://www.atelierlokaal.nl/tekenen-en-schilderen/zomerschool2.html
 

workshop KLEUR

Voor wie meer wil weten over de werking van kleur, kleuren mengen en kleurcontrasten kan zich nog aanmelden voor de workshop kleur.

Expositie cursisten Atelier Lokaal in de Tuyter te Krimpen aan den IJssel

Van 10 april tot en met 19 mei exposeren cursisten van Atelier Lokaal in de Tuyter te Krimpen aan den IJssel. De vijftien cursisten van Ina Hoeneveld komen wekelijks bijeen op de woensdagmorgen in het Cultuurhuis te Krimpen aan de Lek voor de cursus kunstanalyse. Bij deze cursus leer je aan de hand van voorbeelden uit de kunstgeschiedenis een eigen teken of schilderstijl te ontwikkelen. De nadruk van dit schilderseizoen kwam op een eindexpositie te liggen. Een expositie waarbij eenieder zijn eigen stijl en werkwijze laat zien.

Voor bezoekers van de expositie is er van alles rondom de expositie te beleven. Wie beter naar kunst wil leren kijken kan meedoen met de Masterclass tijdens de finissage.  Ook is er een prijsvraag samengesteld. De schilderpaletten van de kunstenaars staan tentoongesteld in de vitrinekasten. Eenieder die de juiste combinatie van paletten en kunstenaars weet te maken, maakt kans op een prijs. Daarnaast is er voor liefhebbers van inkleuren een gratis kleurplaat op te halen naar aanleiding van een kunstwerk van Ben van der Wal.

Gezien de grootte van de groep zal de expositie halverwege de expositieperiode worden gewisseld. Werken van Tineke Dijkstra, Ilse Jonker, Hanny Girmscheid, Leo Ros, Ilse Verwei en Margreet Wols, zijn tijdens de eerste periode van 10 april tot en met 28 april te zien aan de wand. Joukje van den Berg, Ina Bunk, Janke Deelman, Cees de Groot, Ans de Jong, Ben van der Wal en Annet van Zutphen exposeren de tweede periode van 29 april tot en met 19 mei hun teken en schilderwerk.  Het werk van Yvonne Bijl en Anita van Ast is de gehele expositie te zien in de vitrinekasten.  

De Vernissage met aandacht voor het werk van de eerste groep kunstenaars is gehouden op zondagmiddag 14 april van 14:00 tot 16:00 uur.  Tijdens de finissage op zondagmiddag 19 mei van 14:00 tot 16:00 uur staat het werk van de tweede groep kunstenaars centraal.